تصور کنید فردی از لحظه به لحظه زندگی روزانه شما عکس برداری و فیلم برداری کند و در اختیار دیگران بگذارد ، به عنوان مثال وقتی درحال غذا خوردن هستید و یا از خلال دندان استفاده می کنید یا در حال استحمام هستید و یا هر کار دیگری که در روز انجام می دهید مدام عکس هایتان در فضاری مجازی منتشر شود و دیگران لایک و کامنت و استیکر ها را به سوی عکس شما سرازیر کنند چه احساسی خواهید داشت زمانی که دیگران را در حریم خصوصی خود می بینید این همان کاری است که ما اکنون با آینده فرزندانمان می کنیم فارغ از اینکه این عکس ها و تصاویر تا چه حدی می تواند در آینده وی تاثیر گذار باشد آیا به فرزندمان احساس خوبی می دهد و یا اینکه اعتماد به نفس وی را تحت تاثیر قرار داده و حس حقارت بر وی چیره می شود . این مسئله به غیر از حریم شخصی فرزندان بعد دیگری نیز دارد که باید مد نظر قرار گرفته شود و آن این است که با انتشار شخصی ترین اطلاعات ، فرزندانمان را در معرض خطر قرار خواهیم داد افراد سودجویی که از بیمارهای روانی و جنسی رنج می برند و با عکس های فرزندان ما به خیالپردازی بیمارگونه می پردازند و یا با داشتن اطلاعات کامل از خانواده در پی سودجویی و آسیب بر می آیند .
تمایل والدین به این مسئله که اولین تجارب خوشایند کودکشان را ثبت کنند منطقی به نظر می رسد طبیعتاً همه انسانها در پی ثبت و ماندگار کردن لحظات خوشبختی شان هستند ولی این بدان معنا نیست که والدین می توانند جای فرزندانشان تصمیم بگیرند زیرا آنها هنوز خیلی کوچک هستن و با انتشار عکس ها و خلق و خوی فرزندانشان در جامعه مجازی اینده فرزندان را به مخاطره بیندازند برخی استدلال می کنند این عکس را فقط در گروههای خانوادگی قرار می دهند ولی باید آگاه بود که آمارها نشان داده بیشترین آزارهای جنسی کودکان از طریق نزدیک ترین فرد به خانواده کودک بوده است این به معنای این نیست که همه اطرافیانمان را بیماران روحی و جنسی بدانیم بلکه هدف حفاظت از حریم شخصی کودکمان است . کودکی که هم اکنون قادر به مطالبه حریم شخصی اش نیست و در آینده این والدین هستند که باید تبعات انتشار عکس ها در فضای مجازی را بدهند . کودکی که هم اکنون باید از والدین معنا ومفهوم حریم شخصی را بیاموزد .
درست است که ما از شیرین کاری های فرزندمان لذت می بریم ولی آیا در آینده همسالان فرزندانمان هم با کلمات دوست داشتنی از این شیرین کاری ها بهره می جویند و یا در سنین بلوغ به صورت ناخودآگاه این ضعف ها را همانند پتکی بر پیکر فرزندانمان می کوبند تصور کنید که عکسی که کودکتان برای اولین بار مستقلاً به سرویس بهداشتی رفته را با سوء نیت برای دیگران بازنشر کنند و اینجاست که والدین باید به نوجوانی که در دروان بلوغ است و از این رفتار عصبانی است پاسخ بدهد . با این کار والدین به اطرافیان نشان می دهند که فرزندشان هیچ حریم شخصی ندارد اینکه والدین فرزندان شان را جزئی از خود می دانند و برای آنها موجودیت مستقلی قائل نیستند طبیعتاً تاثیرات مخربی در پی خواهد داشت .
استفاده از تکنولوژی همیشه خوشایند است ولی آنچه مسلم است آموختن استفاده از تکنولوژی و آگاهی داشتن از اثرات مخرب و یا مزایای آن است شاید بتوان قبل از اینکه عکسی از فرزندانمان در صفحات مجازی منتشر کنیم با مد نظر قرار دادن نکاتی میزان خطری که متوجه فرزندمان می شود را کا هش داده و احساس خوب خود را نیز از انتشار عکس ها و فیلم ها نیز حفظ کنیم .
- از خود بپرسید ا گر در آینده فرزندتان این عکس ها را در صفحات مجازی ببیند و دوستانش این عکس ها را در اینترنت جستجو کنند و ببینند چه احساسی خواهد داشت ؟ نگاه کردن از این منظر کمک بسیاری می کند که تصمیم بگیرید آن عکس را منتشر کنید یا خیر
- یادمان باشد که بیشتر آسیب هایی که کودکان می بینند همانند آسیب های جنسی و ربوده شدن از سمت افراد و آشنایان نزدیک به خانواده هست که از تمامی مشخصات افراد خانواده با اطلاع هستن و عکس های کودکان به دیگران اطلاعاتی می دهد که چه زمانی در مهد کودک یا مدرسه هست چه زمانی در پارک و حال تفریح و یا خواب است بهتر است حریم شخصی کودکان در این زمینه رعایت گردد.
- چنانچه عکسی را از فرزندتان منتشر می کنید دقت نمایید مشخصات مکانی که وی در آن قرار دارد فاش نشود که متاسفانه والدین به جزینات در کامنت ها ذکر می کنند به عنوان مثال من و دخترم در مدرسه و حتی اسم مدرسه را ذکر می کنند که معروفیت و اعتبار مدرسه را هم ذکر شود و یا ادرس ویلایی که قرار است تعطیلات شان را در آن بگذرانند . فراموش نکنید در صورت روشن بودن مکان یاب گوشی بر روی عکس محل اقامت شما نیز ارسال می شود .
- هیچ کس دوست ندارد در صفحات مجازی عکس های برهنه خود را هنگامی که درون آب است و یا بر روی لگن نشسته و اولین روز از پوشک گرفته شدن اش را همکلاسی ها و دوستان اش ببیند یادمان باشد فرزندانمان در آینده از ما پاسخی در خور و منطقی می خواهند زمانی که همکلاسی هایشان عکس های عریان آن ها را در حمام و روی لگن و غیره برای همدیگر فوروارد می کنند و به مضحکه می گیرند عکس های که شما منتشر می کنید فقط برای شما بامزه و دوست داشتنی است ولی در آینده می تواند ابزار تخریب روح و روان فرزندان تان باشد از سمت اشخاصی که نیت مثبتی ندارند و اینکه فرزندان شما در زمان بلوغ که حساسیت بیشتری دارند نمی توانند دلایل شما را برای انتشار عکس ها بپذیرند . دست چین کردن عکس ها می تواند کمک زیادی بکند .
- عکس های گروهی را با اجازه بقیه افراد نشر دهید :برخی از والدین زمانی که عکس های گروهی فرزندانشان را منتشر می کنند به این نمی اندیشند که درون عکس تصاویر کودکان دیگری نیز وجود دارد که ممکن است خانواده های این فرزندان تمایلی نداشته باشند که عکس شان انتشار یابد و متاسفانه به کرات دیده می شود حریم خصوصی دیگران را زیر پا گذاشته و فقط برای احساس خوبی که والدین فقط خود تجربه می کنند عکس دیگران را نیز نشر می دهند . فراموش نباید کرد که این خانواده ها می توانند برای اعتراض به این کار از طرف مراجع قانونی اقدام کنند .
- تصاویر کودکان زمانی که هنوز نمی توانند به خوبی غذا بخورند و تمامی لباس شان را کثیف کرده و یا در شرایط نامناسب هستند فقط برای والدین جذابیت دارد حتی زمان هایی که به زمین می خوردند و یا کارهای ئاشیانه انجام می دهند و در آینده برایشان ایده آل نخواهد بود که نقاط منفی که آن زمان داشتند را همسالانشان ببینند همه می خواهند دیگران دیدی مثبت از آنها داشته باشند ولی با انتشار این عکس ها شما نگرش همسالان فرزندتان را تغییر می دهید . مخصوصاً در دوران بلوغ فرزندان تلاش می کنند اعتماد و عزت نفس خود را برای همسالان به نمایش بگذراند .
اگر کمی دقیق تر شویم متوجه خواهیم شد که هدف از انتشار این عکس ها فقط نشان دادن میزان خوشبختی و سعادتمان نیست شاید بهتر است با خود صادق تر باشیم درناخودآگاه همه انسان ها احساس مورد توجه قرار گرفتن و تایید شدن قرار دارد هر لایک بر عکس ها مهر تاییدی بر احساس رضایتمندی از خودمان خواهد بود و این نشان دهنده توجه والدین بر خودشان است .رعایت نکردن حریم شخصی کودکان و به اشتراک گذاشتن عکس هایشان با افراد فامیل ، آشنایان و غریبه ها برای اثبات بهترین و خوشبخت ترین بودن نه تنها در آینده برای فزندان خوشایند نیست بلکه سبب می شود احساسات متضادی را نسبت به والدینی که دوستشان دارند تجربه کنند . احساس عشق و خشم از والدی که حریم آن ها را زیر پا گذاشته است .
ستاره حمیدی – روان درمانگر پویشی